Oct-Desembre 2018

Diàleg intercultural

Formació Uniterra Octubre-Desembre 2018

5 caps de setmana d'octubre a desembre 2018

h

Consta de cinc caps de setmana

Els preus inclouen dormir i menjar durant tot el cap de setmana. Consultar la informació de cada semiari per saber el seu cost

Campus Can Bordoi
Carretera B-510, km 8
08450 Llinars del Vallès

info@uniterra.cat

De què parlem quan parlem de diàleg? Com integrar pluralisme i la consciència de viure un món comú?

La filosofia intercultural de Raimon Panikkar és una de les seves principals aportacions per entendre i actuar en el món interconnectat i canviant que vivim. Des d’ella, es pot ser pluralista sense renunciar a la pròpia identitat, així com mantenir la diferencia sense trencar l’harmonia.

En aquest darrer trimestre de l’any Panikkar, volem retre-li homenatge amb una formació específica al llarg d’un trimestre que girarà a l’entorn del sentit del diàleg intercultural i posarà en pràctica, també al llarg de l’any vinent, experiències dialògiques interculturals.

Uniterra té a en Raimon Panikkar com un dels referents i inspiradors principals. La visió del món sencera i plural que ell proposa, s’articula al voltant de la interculturalitat, entesa com una característica de la mateixa realitat i com un repte indiscutible de la nostra època.

Com a impulsor d’una cultura de la pau, entenia el diàleg com l’actitud de deixar-se transformar per l’altre, des del convenciment que només a través de l’altre podem veure’ns i conèixer-nos a nosaltres mateixos. Lluny d’un ús instrumental de la paraula, reivindica la força d’una paraula que compromet en la mesura que és l’expressió de la veritat, limitada, però real, de cada persona. El diàleg dialògic, al que ell es refereix, implica doncs, la persona sencera, essent una experiència d’obertura interior de la qual se’n surt transformat.

Cal anar al diàleg desarmats, disposats a posar en qüestió les nostres seguretats i certeses, entrant en una experiència del món nova. Això suposa anar més enllà del mental i connectar amb una dimensió humana més fonda que ens permet mostrar-nos vulnerables i alhora arrelats en el món.

Aquesta és la proposta panikkariana, que avui proposem des d’Uniterra, com un aprenentatge col·lectiu d’ampliació de la consciencia que ens permeti anar bastint propostes d’acció més sàvies i compassives.

 

“La interculturalitat és el lloc on els mites es troben i s’entrecreuen”– Raimon Panikkar.

19-21 octubre
Presentació de l’Any Panikkar: Per què pensar amb Panikkar, avui?
Ignasi Moreta
Diàlegs arran de terra
Raúl Fornet Betancourt 

26-28 d’octubre
Silenci i Paraula: La no dualitat com a lloc del diàleg entre religions
David Loy

9-11 de novembre
El desarmament cultural – Revisant mites, transformat creences
Àngels Canadell

16-18 de novembre
La pràctica del diàleg dialogal
Lluís Planas, Martí Olivella, Arcadi Oliveres

21-22 de desembre
Terra, Ànima, Societat – La triada intercultural
Satish Kumar

AMB LA PARTICIPACIÓ DE:

RAÚL FORNET-BETANCOURT

Professor de Filosofia a la Universitat de Bremen (Alemanya). Director i fundador de Concordia, Revista Internacional de Filosofia; Coordinador del Programa de Diàleg Filosòfic Nord-Sud, així com dels Congressos Internacionals de Filosofia Intercultural i impulsor del Programa de Diàleg entre Intel·lectuals cubans de l’illa i de l’exili. Responsable de la creació de l’Escola Internacional de Filosofia Intercultural amb seu a Barcelona.

IGNASI MORETA

Ignasi Moreta és professor de literatura a la Universitat Pompeu Fabra i director literari de Fragmenta Editorial, on està publicant l’obra completa de Raimon Panikkar. Doctor en Humanitats, s’ha especialitzat en l’estudi del pensament de Joan Maragall i és actualment, Comissari de l’any Panikkar en el centenari del seu naixement.

DAVID LOY

David R. Loy és mestre de budisme zen, professor de budisme i filosofia comparada, conferenciant i autor de nombrosos llibres sobre la interacció entre budisme i modernitat. Ofereix tallers sobre: “Transformant el jo, transformant la societat” i sobre “Ecodharma: Ensenyaments budistes davant del Precipici”. Podeu consultar els seus textos i vídeos a: www.davidloy.org

ÀNGELS CANADELL

Cofundadora i directora d’Uniterra, una universitat inspirada en la consciència de la interdependència que entén el coneixement com a pràctica de vida i de transformació social. Professora de filosofia, especialitzada en el pensament de Raimon Panikkar. Cofundadora de l’Escola Internacional de Filosofia Intercultural.

SATISH KUMAR

Cofundador del Schumacher College (Anglaterra) d’on va ser director de programes educatius fins el 2010. Fou monjo jainista i activista per la pau seguint el mestratge de Gandhi. Editor de la revista Resurgence, especialitzada en temes d’ètica ambiental, espiritualitat compromesa, filosofia i estils de vida adequats.

LLUÍS PLANAS

Patró fundador de la Fundació Vidabona i impulsor de l’Alberg Centre d’Activitats El Negre, centrats tots dos en facilitar el coneixement i vivència de llegats filosòfics i espirituals transformadors com els de Lluís Maria Xirinacs o Gandhi. És promotor i guia del Camí de Vidabona, camí iniciàtic al voltant dels mites d’aquest entorn del Ripollès. Lluís Planas explora noves vies d’innovació en democràcia participativa i espiritualitat compromesa, ha facilitat processos i tallers de diàleg i consens, participació ciutadana, pensament global, noviolència i de plenitud individual i col·lectiva.

MARTÍ OLIVELLA

Director de la associació Nova, a la Universitat Internacional de la Pau de Sant Cugat i l’Associació Josep Vidal Llecha (Memorial per la Pau). Llicenciat en Ciències de la Comunicació, és autor del llibre El poder del diner: la Monètica, factor de canvi polític i va ser impulsor del Fòrum Català per Repensar la Societat, animador de l’Aliança per a un món responsable i solidari; i assessor del Fòrum Universal de les Cultures Barcelona 2004.

ARCADI OLIVERES

Doctor en Ciències Econòmiques i professor d’Economia Aplicada a la UAB. Expresident de Justícia i Pau, és president de la Fundació Universitat Internacional de la Pau i membre de la Societat Catalana d’Economia i d’ATTAC. Actualment és una de les cares visibles del Procés Constituent i va donar veu i participar activament en el moviment 15-M. Ha publicat Contra la fam i la guerra, Un altre món, El meu camí cap a la utopia, Aturem la crisi i Diguem prou!.

Diàleg intercultural

Desarmament cultural

Seminari amb Àngels Canadell

"En aquest seminari, compartirem històries dels llocs i dels temps, mites antics i nous que ens ajudin a confiar en el moment que vivim."

Diàlegs arran de terra

Seminari amb Raúl Fornet-Betancourt

"Seminari on indagarem junts com vivim la pròpia condició humana en un món en conflicte. Una filosofia que posa en pràctica l’escolta de l’altre i aspira a restablir l’equilibri entre cultures."

La revolució de la concòrdia

amb Lluís Planes, Marti Olivella i Arcadi Oliveres

"En aquest seminari explorarem al llarg del cap de setmana el diàleg i el consens, tot recuperant la tribu."

Terra, ànima i societat

Seminari amb Satish Kumar

"En el dia més fosc de l’any, reflexionem sobre les crides espirituals, socials i ecològiques que ens porten en una mateixa direcció, cap a una vida senzilla i bella al mateix temps."

Silenci i Paraula

Seminari amb David Loy

"Un cap de semana residencial als boscos del Montnegre i el Corredor. Un cap de semana residencial als boscos. Un seminari amb David Loy, mestre zen i filòsof impulsor de la pràctica d’ecodharma."
Skip to content