COSMOVISIÓ

Estem generant col·lectivament, un nou relat civilitzatori, una cosmovisió. És un moment excepcional que requereix donar-nos plenament a l’època, donar el que cadascú pot aportar de manera única a aquesta transformació. Vivim un nou començament.

LA RODA COM A GUIA

Reconstruir una cosmovisió que ens ajudi individualment i col·lectivament a resoldre els reptes actuals

El món que tenim és el resultat d’una interpretació construïda durant la modernitat i com a conseqüència de la revolució científica i el capitalisme industrial. Una visió marcada per la separació entre naturalesa i cultura on la ideologia del progrés ha generat una història de colonialisme i explotació que segueix condicionant la manera de percebre la realitat i de sentir-la.

Canviar-nos les ulleres a través de les quals mirem el món i connectar l’experiència interior amb l’activitat de la ment és una necessitat de l’època. Vivim un temps caracteritzat per no saber respondre adequadament al dolor de la terra i dels altres essers vius, i tenim com a repte principal sanar la separació entre natura i cultura, entre matèria i esperit, entre la ment, el cos i el cor.

Intentar resoldre aspectes com l’economia, l’ecologia, i els problemes socials per separat no té sentit. Necessitem resoldre-ho d’arrel, resignificant una cosmovisió que li doni sentit a com ens entenem al món. Som part d’aquesta transformació que recupera la visió ancestral de que tot està interconnectat, en un teixit vital fet de ritmes, cicles i consciència. 

Una roda que ens ajuda a retornar als cicles naturals per entendre quin lloc ocupem en la complexitat del món

La roda és un símbol d’aquest aprenentatge, d’aquesta reconnexió col·lectiva amb la natura que som. Una roda que dibuixa un cercle per retornar als cicles naturals, en contraposició a la linealitat occidental, orientada a la productivitat i al futur. La creu ens situa i manté vives les connexions entre el més gran i el més petit, alhora que connecta l’acció i la contemplació, i ens ajuda a entendre quin lloc ocupem en la complexitat del món.

No hi ha circumferència sense centre. Cada part d’aquest cicle, cada mòdul, ens porta de tornada al centre, a l’origen, a l’arrel, amb l’objectiu de transformar-nos internament i transformar, així, la manera d’habitar el món.

Un cicle introductori on aprenem de la Terra que som; aquest és el significat de l’ecosofia, tornar a escoltar les veus de l’aire, del sòl, del foc i de l’aigua. Les veus de la terra exterior i de la terra interior.

“L’art (techné) de tractar la natura és l’Ecosofia:
la saviesa de la Terra mateixa”

Raimon Panikkar

EDUCAR PER A LA SAVIESA

Com seria una educació orientada a despertar la saviesa?

Existeix dins nostre una divisió entre el coneixement i l’amor. Entre el que sabem i el que sentim. Aquesta divisió interior ens allunya del que veiem amb els ulls interns i ens aboca a obeir les consignes majoritàries. Educar avui dia, joves i adults, passa per encomanar una actitud d’estima vers totes les coses. Ens cal silenci, desenvolupar la percepció i l’autenticitat alhora de dir la nostra veritat per connectar amb la propia veu i aprendre a confiar en l’experiència interior. Seguir el propi camí, per conectar-nos amb els altres i amb la Terra.

Estem generant col·lectivament, un nou relat civilitzatori, una cosmovisió. És un moment excepcional que requereix donar-nos plenament a l’època, donar el que cadascú pot aportar de manera única a aquesta transformació. Vivim un nou començament.

Ves al contingut