8 caps de setmana de gener a juny 2019
Consta de vuit caps de setmana
Els preus inclouen dormir i menjar durant tot el cap de setmana. Consultar la informació de cada semiari per saber el seu cost
Campus Can Bordoi
Carretera B-510, km 8
08450 Llinars del Vallès
Carretera B-510, km 8
08450 Llinars del Vallès
info@uniterra.cat
Us convidem a imaginar i a escriure noves històries sobre la nostra vinculació amb la terra i amb l’univers, la interrelació amb les altres espècies, la solidaritat implícita en la vida.
El llarg del primer trimestre de la formació vam retre homenatge a Raimon Panikkar amb una formació específica que girava a l’entorn del sentit del diàleg intercultural amb la intenció de posar en pràctica, al llarg dels següents trimestres, experiències dialògiques interculturals. Uniterra té a en Panikkar com un dels referents i inspiradors principals. La visió del món sencera i plural que ell proposa, s’articula al voltant de la interculturalitat, entesa com una característica de la mateixa realitat i com un repte indiscutible de la nostra època.
El segon i tercer trimestre de la formació, de 10 caps de setmana, es centra en compartir experiències de transformació personal i social des del desarmament cultural, la descolonització de la ment i del cos, el diàleg intercultural, la recuperació de les memòries i els sabers locals, el compromís politic amb els reptes globals, la regeneració de les comunitats vives.
Inclou tallers pràctics, retirs de silenci, caminades pel bosc, accions artístiques, així com participació en activitats locals i comunitàries, i es complementa amb seminaris intensius. Un programa basat en la convivència en un entorn natural des de la qual volem impulsar projectes de vida i professionals.
Un curs caracteritzat per la seva metodología transversal i participativa i per la perspectiva holística des de la qual es tracten temes de cosmovisió, economía politica, interculturalitat, autoconeixement, resiliència i acció social. El seu enfocament holístic fa que sigui adient per a persones que venen d’àmbits molt diversos amb la motivació comú d’esdevenir part del canvi social i cultural que l’època necessita.
Proposem la creació d’una cultura arrelada al lloc i al temps, als ritmes naturals, adoptant una visió del món eco centrada i desvinculada de les idees de creixement, progrés i antropocentrisme.
La crisi ecològica, no és només un repte econòmic o tecnològic, ni tan sols polític, tot i que aquests àmbits estan vinculats a les respostes que vulguem donar-li, sinó sobretot, cosmovisional. És a dir, és resultat d’una determinada comprensió del lloc que la humanitat ocupa a la Terra, del sentit mateix del que vol dir ser humans i de la nostra relació amb el conjunt de la natura. La manera com la civilització occidental ha interpretat el món, ens ha portat al límit del col·lapse.
Des d’Uniterra veiem la crisi com una oportunitat d’articular noves formes d’entendre el món que acompanyin la transició vers una societat en harmonia amb la Terra, basada en una economia solidària i una cultura eco centrada. Estem parlant d’un canvi de paradigma en el qual, l’educació hi té un paper central.
Comprendre i resoldre reptes com l’extinció d’espècies, el canvi climàtic o el consumisme, requereixen examinar i revisar les creences implícites sobre la terra i la nostra responsabilitat amb el planeta.
El programa formatiu d’Uniterra està dirigit a persones conscients de l’estat del món que volen sortir de les formes de pensar i de percebre la realitat pròpies de la civilització actual. Formes associades a la il·lusió de control, a la reducció de la realitat a allò que podem mesurar i calcular, a la desconnexió dels ritmes naturals, a l’enaltiment de la racionalitat per sobre d’altres formes de conèixer com són la intuïció i la sensibilitat.
Creiem que és el moment de construir noves narratives per una època en transició i explorar opcions de canvi possibles, tant a nivell personal com col.lectiu.
- Crear una context de vida i d’aprenentatge on descondicionar-nos, desaprenent patrons i models inadequats.
- Reinterpretar-nos i reinterpretar la realitat des de la percepció de la interdependència entre la societat humana i la terra, la interrelació de la ment, la matèria i l’esperit. Tot creant un sentit d’identitat vinculada al tot.
- Desenvolupar una ment clara i compassiva per a tractar amb els reptes del món actual.
- Empoderar-nos i capacitar-nos per actuar en els àmbits socials, econòmics i ambientals generant respostes adequades a les necessitats de les persones i de la terra.
- Emancipar-nos de la dependència del sistema econòmic globalitzat i del sistema de pensament únic amb la seva aliança tecnocientífica adoptant com a criteri de vida la simplicitat i l’autosuficiència econòmica.
- Potenciar la capacitat de viure plenament, de realitzar la pròpia vocació i d’utilitzar les pròpies capacitats de manera efectiva al servei de la transformació social.
- Reconnectar amb la terra i amb la saviesa ancestral per millorar la nostres capacitats creatives i d’acció sistèmica.
- Aprendre eines de transformació personal i social cercant la coherència entre el pensar, el sentir i el fer.
El programa Habitant el lloc s’estructura en tres trimestres, que giren entorn d’aquest concepte des de diferents perspectives i visions. El primer trimestre, d’octubre a desembre de 2018, està centrat en el “Diàleg Intercultural” des de la visió de Panikkar.
Calendari octubre-novembre 2018:
19-21 d’octubre
Diàlegs arran de terra
Raúl Fornet Betancourt
26-28 d’octubre
Silenci i Paraula – La no dualitat com a lloc del diàleg entre religions
David Loy
9-11 de novembre
El desarmament cultural – Revisant mites, transformat creences
Àngels Canadell
16-18 de novembre
La revolució de la concòrdia
Lluís Planas, Martí Olivella, Arcadi Oliveres
21-22 de desembre
Terra, Ànima, Societat – La triada intercultural
Satish Kumar
El segon i tercer trimestre, de gener a juny del 2019, es centra en compartir experiències de transformació personal i social des del desarmament cultural, la descolonització de la ment i del cos, el diàleg intercultural, la recuperació de les memòries i els sabers locals, el compromís politic amb els reptes globals, la regeneració de les comunitats vives.
Calendari gener-juny 2019:
25-27 de gener
Uniterra en camí – Connectant amb el propòsit de vida
Equip Uniterra i comunitat àmplia
Explorant la memòria perduda amb la presentació del llibre “El Comú Català”
David Algarra
8-10 de febrer
A l’escolta del món – Descolonitzant la nostra ment i cos
Rolando Vázquez
22-24 de febrer
Mapejant el territori – des de la saviesa andina
Josef Estermann
8-10 de març
Espiritualitat i política – La vida plena dels pobles
Lluis Planas
22-24 de març
Vides a la intempèrie – La força revolucionària de la pagesia
Marc Badal i Perejaume
26-28 d’abril
Exili i memòria – El sentit de pertinença al lloc
Matias Silva
10-12 de maig
La lluita per la terra – vista des del cinema
Angelica Mateus
24-26 de maig
L’esperit del lloc – Peregrinatge pels llocs sagrats
Josep M. Mallarach
14-16 de juny
La tríada intercultural
La interdependència és la característica de les diferents perspectives que configuren el projecte Uniterra.
Cap àmbit d’estudi pot plantejar-se de manera aïllada, ni pretendre preservar la objectivitat científica. Les persones que formen l’equip professional d’Uniterra són una mostra de la interdisciplinarietat necessària per presentar una visió que inclou a més de qüestions acadèmiques, pràctica espiritual i compromís amb el món.
RAÚL FORNET-BETANCOURT
Professor de Filosofia a la Universitat de Bremen (Alemanya). Director i fundador de Concordia, Revista Internacional de Filosofia; Coordinador del Programa de Diàleg Filosòfic Nord-Sud, així com dels Congressos Internacionals de Filosofia Intercultural i impulsor del Programa de Diàleg entre Intel·lectuals cubans de l’illa i de l’exili. Responsable de la creació de l’Escola Internacional de Filosofia Intercultural amb seu a Barcelona.
IGNASI MORETA
Ignasi Moreta és professor de literatura a la Universitat Pompeu Fabra i director literari de Fragmenta Editorial, on està publicant l’obra completa de Raimon Panikkar. Doctor en Humanitats, s’ha especialitzat en l’estudi del pensament de Joan Maragall i és actualment, Comissari de l’any Panikkar en el centenari del seu naixement.
DAVID LOY
David R. Loy és mestre de budisme zen, professor de budisme i filosofia comparada, conferenciant i autor de nombrosos llibres sobre la interacció entre budisme i modernitat. Ofereix tallers sobre: “Transformant el jo, transformant la societat” i sobre “Ecodharma: Ensenyaments budistes davant del Precipici”. Podeu consultar els seus textos i vídeos a: www.davidloy.org
ÀNGELS CANADELL
Cofundadora i directora d’Uniterra, una universitat inspirada en la consciència de la interdependència que entén el coneixement com a pràctica de vida i de transformació social. Professora de filosofia, especialitzada en el pensament de Raimon Panikkar. Cofundadora de l’Escola Internacional de Filosofia Intercultural.
SATISH KUMAR
Cofundador del Schumacher College (Anglaterra) d’on va ser director de programes educatius fins el 2010. Fou monjo jainista i activista per la pau seguint el mestratge de Gandhi. Editor de la revista Resurgence, especialitzada en temes d’ètica ambiental, espiritualitat compromesa, filosofia i estils de vida adequats.
LLUÍS PLANAS
Patró fundador de la Fundació Vidabona i impulsor de l’Alberg Centre d’Activitats El Negre, centrats tots dos en facilitar el coneixement i vivència de llegats filosòfics i espirituals transformadors com els de Lluís Maria Xirinacs o Gandhi. És promotor i guia del Camí de Vidabona, camí iniciàtic al voltant dels mites d’aquest entorn del Ripollès. Lluís Planas explora noves vies d’innovació en democràcia participativa i espiritualitat compromesa, ha facilitat processos i tallers de diàleg i consens, participació ciutadana, pensament global, noviolència i de plenitud individual i col·lectiva.
MARTÍ OLIVELLA
Director de la associació Nova, a la Universitat Internacional de la Pau de Sant Cugat i l’Associació Josep Vidal Llecha (Memorial per la Pau). Llicenciat en Ciències de la Comunicació, és autor del llibre El poder del diner: la Monètica, factor de canvi polític i va ser impulsor del Fòrum Català per Repensar la Societat, animador de l’Aliança per a un món responsable i solidari; i assessor del Fòrum Universal de les Cultures Barcelona 2004.
ARCADI OLIVERES
Doctor en Ciències Econòmiques i professor d’Economia Aplicada a la UAB. Expresident de Justícia i Pau, és president de la Fundació Universitat Internacional de la Pau i membre de la Societat Catalana d’Economia i d’ATTAC. Actualment és una de les cares visibles del Procés Constituent i va donar veu i participar activament en el moviment 15-M. Ha publicat Contra la fam i la guerra, Un altre món, El meu camí cap a la utopia, Aturem la crisi i Diguem prou!.
Arribant a Can Bordoi descobreixes un lloc tranquil, apartat dels sorolls de la ciutat, on se sent l’aire als arbres i l’horitzó és verd muntanya.
Horaris
Durant el cap de setmana hi ha temps de silenci i reflexió, sessions per treballar el tema proposat i temps lliure per caminar. Aeusat és l’estructura base, que variarà segons la proposta específica de cada cap de setmana.
Divendres
18h · Arribada
19h · Presentació del seminari i del grup
21h · Sopar
Dissabte
9h · Esmorzar
10-14h · Seminari
14-16h · Dinar i temps lliure
16-18 · Sessió dinàmica
20h · Sopar
21h · Vetllada amb foguera, tambors, contes i el que sorgeixi
Diumenge
8-9h · Passejada pel bosc
9h · Esmorzar
10-14h · Sessió
14h · Dinar
16-17h · Sortida
Preus
Els preus inclouen dormir i menjar al llarg de tot el cap de setmana. Consultar la informació de cada seminari per saber el seu cost.
Amb aquesta aportació contribuïu a subvencionar beques per a altres persones, i ens permet cobrir despeses i continuar treballant per l’any vinent. Però per aquells que ho necessiteu, podeu contactar amb nosaltres per sol·licitar una beca o optar per un preu reduït. Es pot pagar una part del curs o la seva totalitat realitzant tasques de voluntariat. També s’accepta moneda complementària.
Un cop feta la inscripció rebreu informació més detallada de com fer la matriculació.