HABITAR EL MÓN
CICLE DE TALLERS 2024
Un itinerari circular per transformar la percepció del nostre vincle amb la Terra, aprenent a guiar-nos per la seva intel·ligència i la dels seus elements: terra, foc, aigua, aire i èter.
Què vol dir habitar?
Com tornar a ser nadius d’un territori?
Ser habitants implica tenir cura del territori on som i residim com a éssers humans; tenir consciència de que no en som propietaris i un sentiment de gratitud per la oportunitat de ser-hi per un temps. Aquest sentiment indica consciència dels límits, així com del fet de passar lleugerament, sense causar un gran impacte a la Terra; amb la intenció de deixar alguna cosa millor als que vindran.
Habitar no vol dir tenir un habitage físic, sinó un lloc interior; un centre de referència des d’on contemplar, pensar, compartir i actuar. Un lloc des d’on l’acció té sentit perquè està en relació amb els altres i amb el tot des del qual generem un món comú.
ITINERARI FORMATIU
Un cicle de tallers on el fer, el sentir i el pensar s’entrellacen per teixir una manera diferent d’habitar un món comú
Habitar el món és una formació vivencial pensada per persones que es volen implicar en la transició cap a una civilització plural i ecocentrada. La proposta formativa té una estructura de sis mòduls interdependents que formen una roda de vida i coneixement. Els mòduls són guiats per persones que han fet de la seva trajectòria vital un camí de saviesa.
L’itinerari formatiu es desenvoluparà durant sis dissabtes al Mas Franch, una masia situada a Sant Feliu de Pallerols, dins el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Cadascun amb una durada d’un dia complet, durant els quals combinarem aprenentatges, reflexions i moments de descans i connexió amb l’entorn.
Tot i que el programa està dissenyat per seguir-se com una experiència contínua, és possible participar als diferents tallers de forma independent.
TALLERS DE LA FORMACIÓ
6 D’ABRIL · MÒDUL 1 · FOC
L’alquímia de la ceràmica
L’art com a camí de coneixement
A través del treball amb l’argila trobem el ritme adequat per treballar la matèria sense perdre la connexió amb el tot, acompanyats pel Toni Medalla.
20 D’ABRIL · MÒDUL 2 · TERRA
Descobrir la vocació del sòl
Fertilitat de la terra i cultiu biològic
Una incursió teòrica i pràctica al cultiu biològic de la mà d’en Josep Sauleda, per entrar en diàleg amb l’humus i el seu reflex en la vida interior.
25 DE MAIG · MÒDUL 4 · TERRA – AIGUA
Escoltant els camins de l’aigua
L’art saurí per conviure amb el nostre hàbitat
Observem a través del nostre cos els cicles de la vida, la mort i busquem el nostre punt d’equilibri i presència per llegir el territori. Acompanyats d’en Prem Puig.
15 DE JUNY · MÒDUL 5 · AIRE – FOC
Salut conscient i autoconeixement
La naturalesa com a guia i model d’observació
Parlem del significat de l’estat de salut i del perquè de la seva pèrdua, i ens endinsem en el món de la Numerologia Pitagòrica Evolutiva amb l’Ester Torrella.
29 DE JUNY · MÒDUL 6 · AIRE
El sagrat que connecta
Iniciacions, rituals i cerimònies
Escoltar la saviesa de la terra i del cosmos. Recuperant la memòria dels ancestres i renovant els rituals. Cerimònia de temazcal amb la Pilar Vergés.
Habitar el Món és per a tu si…
❊ Vols connectar amb la teva font de creativitat interior, seguint el ritme que marca el diàleg amb el fang, sense condicionar-te pel resultat.
❊ Vols aprendre a regenerar el sòl del teu hort i descobrir la correspondència amb el funcionament dels nostres cossos.
❊ Desitges obrir-te a sentir i interpretar les senyals que la vida et presenta quotidianament.
❊ Tens curiositat sobre l’art saurí i la capacitat de seguir els camins de l’aigua a l’interior de la terra.
❊ Tens ganes d’empoderar-te en la gestió de la teva propia salut.
❊ Vols recuperar el sentit del sagrat i connectar amb l’ànima de la Terra.
Per poder…
❊ Connectar amb la Terra a través de pràctiques que explorin la teva interdependència amb el món viu.
❊ Iniciar un procés col·lectiu de despreniment de la mirada colonial, eurocèntrica i antropocèntrica que tenim incorporada.
❊ Aprendre noves formes d’organització social i comunitària inspirades en el funcionament dels organismes vius: la reciprocitat, correspondència, la simbiosi…
❊ Transformar l’imaginari i crear noves narratives ecocentrades per a les futures generacions.
❊ Generar criteris per discernir entre les tècniques orientades a l’autonomia personal i les tecnologies enfocades al control social.
LA RODA COM A GUIA
Reconstruir una cosmovisió que ens ajudi individualment i col·lectivament a resoldre els reptes actuals
El món que tenim és el resultat d’una interpretació construïda durant la modernitat i com a conseqüència de la revolució científica i el capitalisme industrial. Una visió marcada per la separació entre naturalesa i cultura on la ideologia del progrés ha generat una història de colonialisme i explotació que segueix condicionant la manera de percebre la realitat i de sentir-la.
Canviar-nos les ulleres a través de les quals mirem el món i connectar l’experiència interior amb l’activitat de la ment és una necessitat de l’època. Vivim un temps caracteritzat per no saber respondre adequadament al dolor de la terra i dels altres essers vius, i tenim com a repte principal sanar la separació entre natura i cultura, entre matèria i esperit, entre la ment, el cos i el cor.
Intentar resoldre aspectes com l’economia, l’ecologia, i els problemes socials per separat no té sentit. Necessitem resoldre-ho d’arrel, resignificant una cosmovisió que li doni sentit a com ens entenem al món. Som part d’aquesta transformació que recupera la visió ancestral de que tot està interconnectat, en un teixit vital fet de ritmes, cicles i consciència.
Una roda que ens ajuda a retornar als cicles naturals per entendre quin lloc ocupem en la complexitat del món
La roda és un símbol d’aquest aprenentatge, d’aquesta reconnexió col·lectiva amb la natura que som. Una roda que dibuixa un cercle per retornar als cicles naturals, en contraposició a la linealitat occidental, orientada a la productivitat i al futur. La creu ens situa i manté vives les connexions entre el més gran i el més petit, alhora que connecta l’acció i la contemplació, i ens ajuda a entendre quin lloc ocupem en la complexitat del món.
No hi ha circumferència sense centre. Cada part d’aquest cicle, cada mòdul, ens porta de tornada al centre, a l’origen, a l’arrel, amb l’objectiu de transformar-nos internament i transformar, així, la manera d’habitar el món.
Un cicle introductori on aprenem de la Terra que som; aquest és el significat de l’ecosofia, tornar a escoltar les veus de l’aire, del sòl, del foc i de l’aigua. Les veus de la terra exterior i de la terra interior.
Habitar el món va ser un bany nutritiu a tots els nivells.
Una obertura d’ulls a moltes capes de la realitat que hi eren però que no tenia presents: la memòria històrica del lloc en cada moment, les veus de la terra i l’impuls vital que es comunica amb nosaltres constantment i que hem oblidat de com llegir (els somnis, les senyals diürnes, el cos…).
I sobretot, tenir una comunitat amb qui redescobrir aquesta manera de percebre, relacionar-nos i compartir l’abundància que emana quan connectes amb el Món Viu.
PRIMERA EDICIÓ 2018-2019
1r curs d’Habitar el món
Un programa formatiu pensat per explorar el nostre lloc en el món i clarificar com podem ser part d’una nova època, d’una història basada en uns mites diferents dels que han donat lloc a la civilització actual. Noves formes de pensar, de sentir i de relacionar-nos, altres interpretacions de la realitat que aportin saviesa i esperança a les generacions que venen.
El primer curs, de 6 caps de setmana, va incloure tallers pràctics, retirs de silenci, caminades pel bosc, accions artístiques, així com participació en activitats locals i comunitàries, i es complementa amb seminaris intensius. Un programa basat en la convivència en un entorn natural des de la qual volem impulsar projectes de vida i professionals.
El primer i segon curs d’Habitar el món de 2018 (la primera edició) va tenir lloc al Campus Can Bordoi, a Llinars del Vallès (Montseny).
2n curs d’Habitar el món
Diàleg intercultural
Al llarg del primer trimestre del segon curs vam retre homenatge a Raimon Panikkar amb una formació específica que girava a l’entorn del sentit del diàleg intercultural amb la intenció de posar en pràctica, al llarg dels següents trimestres, experiències dialògiques interculturals. Uniterra té a en Panikkar com un dels referents i inspiradors principals. La visió del món sencera i plural que ell proposa, s’articula al voltant de la interculturalitat, entesa com una característica de la mateixa realitat i com un repte indiscutible de la nostra època.
Col·laboradors de la formació: Ignasi Moreta, Raúl Fornet Betancourt, David Loy, Àngels Canadell, Lluís Planas, Martí Olivella, Arcadi Oliveres i Satish Kumar.
Habitant el lloc
El segon i tercer trimestre, de 10 caps de setmana, es va centrar en compartir experiències de transformació personal i social des del desarmament cultural, la descolonització de la ment i del cos, el diàleg intercultural, la recuperació de les memòries i els sabers locals, el compromís politic amb els reptes globals, la regeneració de les comunitats vives.
Va incloure tallers pràctics, retirs de silenci, caminades pel bosc, accions artístiques, així com participació en activitats locals i comunitàries, i es complementava amb seminaris intensius. Un programa basat en la convivència en un entorn natural des d’on impulsar projectes de vida i professionals.