Dialoguem amb en Xavier Melloni sobre com deixar emergir la saviesa en situacions de crisi com la que estem vivint. El COVID-19 és un enemic al qual combatre, o un mestre al que escoltar? Tots compartim un destí comú (…), tot el que veig a fora està també en mi. I, d’alguna manera, el comportament depredador del COVID-19 emmiralla la nostra relació amb la Terra.
Segons Melloni, la saviesa és una forma de coneixement diferent de l’ordinari. I per arribar a ella es requereix d’un temps i una dedicació que la gran majoria no disposem. Dediquem tota l’energia a controlar i dominar lo immediat, lo material i ens allunyem d’aquesta saviesa més etèria i espiritual. Hi ha saviesa quan una persona participa d’allò que coneix. En aquest sentit, la crisi sanitària ha visibilizat la mort i aquest fet, Melloni, el vol posar en valor ja que la mort és un canvi d’etapa positiu per arribar a altres nivells de consciència, que la societat actual no ens prepara. Això també és saviesa. Això portat a la mística, significa que tot el que veiem no és més que una metàfora del que no veiem.
Veus en xarxa és una sèrie de diàlegs al voltant de la saviesa.
Des d’Uniterra explorem quina és la saviesa que ens cal per tal d’avançar en un canvi de civilització. Pensem que és un tema central que no es tracta habitualment, o s’acostuma a confondre amb coneixement. Cal passar de l’ecologia a l’ecosofia: del coneixement humà sobre la terra, a la saviesa de la terra mateixa que ens cal escoltar.